35,3918$% 0.13
36,5136€% 0.39
44,0192£% 0.48
3.000,38%-0,68
4.930,00%-0,68
10.075,17%1,14
3465995฿%1.3131
UFK Başkanı Bölük, yayınladığı basın bülteninde şu düşünceleri paylaştı:
“Ülkemizin ve Bölgemizin en büyük ekonomik geçim kaynağı olan fındık, 2017 yılından itibaren Gürcistan sınırından Ülkemize giren Kahverengi Kokarca böceğinin istilası altındadır. Böcek, 2017-2020 yılları arasında Artvin ve Rize Bölgesinde fındık, meyve ve sebzelere ciddi oranda zarar vermiş bulunmaktadır. Akabindeki yıllarda da bu zarar artarak devam etmiştir. Zararın ekonomik boyutunun; fındık Dolar bazında ihraç edilen bir ürün olduğu için milyon Dolarları artık geçtiğini açıkça ortaya koymak ve ifade etmek durumundayız. Bunu üreticimiz, tüccarımız, sanayicimiz, ihracatçımız ve Devletimizin işbirliği ile hep birlikte bertaraf etmek durumundayız. Yoksa tarımsal ürün ihracatımızda en büyük payı oluşturan Türk Fındığı’nın elimizden yok olup gitme tehdidi ile karşı karşıya olduğumuzu istemeyerek söylemek durumundayız.
“FINDIK KAHVERENGİ KOKARCASI İLE KIŞLAKLARA ÇEKİLDİĞİ ANDAN İTİBAREN YOĞUN MÜCADELE YAPMALIYIZ!”
Böcekle etkin ve verimli bir mücadelenin sahada önemli olmakla birlikte kışlaklarda yapılmasının (ev, ahır, serenti, metruk evler vb.) önemine vurgu yapmak istiyoruz. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığımızın Koordinasyonunda, İllerde Valilik Makamının direktifleriyle İlçe Kaymakamlıkları, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, Muhtarlar, Meslek Kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle birlikte koordineli bir çalışma yürütülmesiyle bu zararlının kontrol altına alınabileceğini ve bertaraf edilebileceğini düşünüyoruz. Aksi durum da her sene daha da kötüsüyle karşılaşma gerçekliğiyle karşı karşıya kalacağız ve bugün fındığımızı konuşurken yarın tarlada ektiğimiz sebzemizin ve bahçemizdeki meyvemizin de olmadığını göreceğiz.
Bu sene yer yer fasulye, domates vb. sebzelerde çeşitli meyvelerde de zararların görüldüğü tespit edilmiştir. Zaten iklim değişikliğiyle Akdeniz havzası ve Türkiye’nin zarar göreceği Bilim İnsanlarınca ifade edilirken birde zararlı böceklerle mücadele, Tarımsal Üretimi çok yormakta ve yıldırmaktadır. İşin ciddiyetine binaen tekraren bir çağrı yapıyorum. Gelin bu mücadeleyi topyekün yapalım, birlikte hareket edelim, bu mücadele Türk Milletinin Milli bir meselesidir. Bu anlayışla Fındık Kokarcasının verdiği zararı önlemede ve bu böceği yok etmede omuz omuza verelim. Bunu yaparsak aşamayacağımız hiçbir engel yok.
Biyolojik mücadele en verimli şekliyle 4-5 yıllık bir süreci kapsamakta ama en doğal yöntemde Samuray Arısı ile mücadele yöntemidir. Çünkü ilaçla mücadele bir taraftan da doğal yaşamı dengesini bozmakta ve çok olumsuz sonuçlara yol açmaktadır.
Zararlı ile mücadelede bir başka yöntem olan biyolojik yöntem için samuray arı salınımı yapılmasını çok önemsemekle beraber bu salınımın ve üretimin daha da artırılmasını bekliyoruz. Çünkü biyolojik yöntemin, ilacın yan tesirleri olan faydalı böcekleri de bertaraf etmemesi için bu durumu çok önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Özellikle üreticilerimizin de ilaçla mücadele dönemlerinde biyolojik mücadelenin de sekteye uğramaması için göstereceği dikkat ve titizlik bu açıdan da çok önemlidir.
Fındık Kahverengi Kokarcası’nın toplam fındık üretimimize oranla vermiş olduğu zararın miktarı her geçen gün ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Üreticimiz, maalesef düşük randımanlı üründen dolayı maliyetini karşılayamamakta, bu ürünleri satın alan tüccar ve sanayiciler de ciddi zararlar görmektedir. Bu senenin geçen seneyi arattığı göz önüne alındığında Devletimizin konuyu daha radikal kararlarla çözmesi gerektiğine ve bunun Devlet-Millet işbirliğiyle olabileceğini öneriyoruz. Daha önceki yıllarda buğday üretimimizde süne ile mücadelede verilen ve yaşanan başarının bir benzerini Fındık Kokarca Zararlısı’nı da bertaraf etmek üzere topyekün yapmalı ve Devlet-Millet işbirliği ile yürütülecek mücadelede birbirimize destek olmak durumundayız.
Fındık Kokarca Zararlısı’nın kontrol altına alamamamızın bedelini çok ağır ödememek adına başta Devlet yetkililerimiz olmak üzere herkesin elini taşın altına koyma zorunluluğu bulunduğunu ifade ediyor, yapacağımız çağrının dikkate alınmasını bekliyoruz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.